Recepten

Kruudmoes

Gebruikte kruidensoorten:
– dille
– Roomse kervel
– peterselie
– selderie
Verder heeft u nodig:
– 400 gram gort
– 2 liter karnemelk
– 250 gram gerookt spek
– 1 rookworst
– 250 gram rozijnen
– 50 gram boter
– stroop

Info:
Een ouderwets gerecht wat op de Veluwe nog wordt gegeten.

Recept:
Spoel de gort schoon. Doe de gort in een schaal en doe er water bij zodat de gort ruim onder staat. Laat de gort één nacht weken.
Zeef de gort, laat het uitlekken. Doe de gort in een pan en schenk de karnemelk erbij. Was de rozijnen.
Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat de gort ± 2 uur zachtjes koken. Doe er dan het spek, de verse worst en de rozijnen erbij. Laat alles nog ± 1 uur zachtjes koken.
Snij de kruiden fijn. Haal het spek en de worst uit de pan en snij het spek in stukjes en de worst in plakjes. Doe het spek, de fijngesneden kruiden en de boter in de pan en roer alles even door. Verwarm het nog even.

Serveer de kruudmoes met plakjes worst en de stroop.