Muntsoorten

Muntsoorten

Beste bezoekers van deze site,
Per 2020 zijn wij gestopt met de kwekerij.

Wegens blijvende klachten na een zware hersenschudding kan ik de kwekerij niet meer zo doen zoals ik zou willen.
Kwekerij ‘Lekker Groen’ heeft onze collectie overgenomen.

Wouter van der Woning van Lekker Groen: “Op zaterdag 9 mei gaat ‘Eetbare plantenkwekerij Lekker Groen’ open en bent u welkom om langs te komen. Wij zijn gevestigd aan het Baggelveld 3 te Terheijl (Nietap). De openingstijden zijn vrijdag van 13 tot 17 uur en zaterdag van 9 tot 17 uur. Op www.lekkergroen.nu wordt ook hard gewerkt aan een webwinkel. Bestellingen via de webwinkel kunnen dan worden opgehaald. Mocht ophalen geen optie zijn dan zoeken we samen naar een geschikte oplossing. Voor vragen kunt u mailen naar kwekerij@lekkergroen.nu”

Deze pagina zal voorlopig nog in de lucht blijven.

Met muntsoorten bedoelen wij planten uit de Mentha familie. Het Latijnse menthe betekend mint. Mint is de Engelse benaming. In Nederland gebruiken we het woord munt. Bijvoorbeeld Pepermunt is in het Latijn: Mentha x piperita, waarbij piperita peperachtig betekend.
Er zijn ook andere soorten planten die munt in hun naam hebben, maar géén mentha’s zijn. Deze soorten geuren naar munt of hebben een muntsmaak. Zoals bijvoorbeeld de Blonde Koreaanse Munt.

Alle planten, maar ook bomen, bloemen enz. hebben over de hele wereld dezelfde Latijnse naam. Dit maakt het voor kwekers en hun klanten makkelijker, zodat bij vraag naar een soort de goede plant wordt geleverd.
De Latijnse naam van de Blonde Koreaanse Munt is Agastache rugosa. Deze plant hoort bij de dropplanten.

Muntsoorten zijn overwegend niet moeilijk om te kweken. Soms hebben ze last van roest. Dit is te herkennen door de oranje/bruine vlekjes vooral op de stengels. Knip de plant dan zo dicht mogelijk bij de grond af. Strooi wat knoflookpoeder rond de plant en de munt zal weer snel fris uitlopen. Zorg ook voor voldoende voeding. Wat compost ieder jaar stellen ze zeer op prijs.

Af en toe krijgen wij Mentha-soorten aangeboden, of kopen wij soorten, die qua naam niet te vinden zijn via onze bronnen. Sommigen zijn echter zo bijzonder qua vorm of smaak dat wij ze toch gaan opnemen in de collectie. Twee daarvan zijn de Egyptische theemunt en de Sándera. De Egyptische hebben wij gekocht bij een collega, die het op zijn beurt weer bij een kruidenvrouw in Duitsland vandaan heeft meegenomen. En de Sándera kregen wij van onze collega op de Canarische eilanden. Verdere informatie ziet u in de lijst van de muntsoorten.

De benaming van muntsoorten wil nog wel eens verwarrend zijn. Wij komen geregeld soorten tegen die bij de ene kweker een andere naam heeft dan bij de volgende kweker. Wij proberen door veel speurwerk de juiste namen te achterhalen. Derhalve kan het gebeuren dat u op onze site ineens een andere naam ziet bij de door u gekochte soort.

De muntsoorten staan in potmaat P11 en kosten €3,- per stuk.