Zaden

Zaden

Vanaf mei 2019 verkopen wij ook kruidenzaden.

Al deze zaden zijn geoogst bij Kleine Meeden.

Onderaan deze pagina vindt u een algemene Zaai-instructie.
Bij iedere soort geven we apart nog wat meer informatie. In de loop van komend jaar vullen wij deze informatie aan en laten u foto’s van het zaaigoed zien.

Afgelopen jaren kregen wij steeds vaker de vraag of wij ook zaden verkopen. Wij gebruiken onze eigen zaden ook zelf maar hebben van de afgelopen mooie zomer (2018) zo’n overvloed dat wij heel wat zakjes kunnen vullen.
Wij oogsten alles met de hand, laten de zaden aan de lucht drogen en verwerken de zaden ook handmatig. In de zaden-zakjes zult u dan naast de zaden ook af en toe gedroogde blad, bloem of stengel resten aantreffen. Dit kunt u gewoon mee zaaien.
Van klanten horen wij dat als je een zakje zaad koopt, er vaak teveel zaden in zitten. Er blijft altijd wat over. Vandaar dat in onze zakjes een hoeveelheid zit, die u als particulier beter zal passen.

Agnes Germeraad van papieratelier ‘Lieve Juf’ uit Roderwolde heeft speciaal voor ons prachtige verpakking-zakjes van gerecycled papier gemaakt. Daarin krijgt u uw gekochte zaden mee. Voor uzelf, maar zeker ook om cadeau te doen!

Een zakje zaad kost €1,-.
De zaden zijn uitsluitend op de kwekerij of op de markten waar wij staan te koop.

Zaai-instructie (algemeen):
U heeft nodig:
Plaats om het zaaigoed te laten groeien. B.v op een vensterbank (niet in de volle zon), een kas of warme, lichte ruimte.
Zaaibakje met gaatjes in de bodem (b.v. een bakje waar aardbeien of druiven in hebben gezeten), bloempot of een stukje losgemaakte aarde ter plaatse in uw tuin. Of een zaaibak met deksel waar een ventilatieroostertje in zit.
Zaaigrond. Wij gebruiken zelf goede potgrond vermengd met scherp zand of Cocopeat. Cocopeat kunt u bij een tuincentrum kopen. Cocopeat is kokosvezel wat water beter vast houdt zodat u minder hoeft te sproeien. In de tuin volstaat het als u de aarde eerst onkruidvrij maakt, egaliseert en een beetje los harkt.
Klein plankje om de aarde aan te drukken (optioneel).
Water. Wij gebruiken een oude petfles met daarop een flesbroesje (sproeikopje). Deze is bij ons verkrijgbaar voor €0,50. U kunt ook een plantensproeier gebruiken. Geef de zaden in het begin niet teveel water. Zodra de aarde droog aanvoelt spuit u er lichtjes wat water op. Wij gebruiken hiervoor het water uit onze regentonnen. Is het water erg koud, dan zetten we het in een grote gieter een nachtje binnen.
Zaden.
Vermiculiet (optioneel). Kwekers gebruiken dit om kleine zaden af te dekken en de aarde luchtiger te maken. Vermiculiet is verkrijgbaar bij tuincentra.
Een stukje plastic om het zaaigoed tijdelijk af te dekken (optioneel).
Een naamsteker die u bij het zaaigoed insteekt waar u met een watervaste stift de naam van het zaaigoed kunt zetten en de gezaaide datum. Dit kunt u eenvoudig zelf maken van b.v. een aan stukjes geknipte luxaflex. Deze zijn bij de meeste kringloopwinkels te koop.
Verspeenhulpje. Dit kan b.v. een vlak stokje zijn of een klein vorkje of lepeltje.

Het zaaien:
Zorg dat het zaaibakje schoon is.
Mocht de zaaigrond erg koud zijn, kunt u het de avond vóór u gaat zaaien binnen neerleggen zodat het wat opwarmt.
Meng desgewenst de zaaigrond voor u het in het zaaibakje doet in een emmer.
Vul het zaaibakje voor driekwart met de aarde. Strijk de aarde glad (niet aandrukken) met uw hand of gebruik een klein plankje.
Maak nu de aarde flink nat.
Gebruikt u fijn zaad, zaai dan erg dun. Bedenk dat ieder zaadje een plantje wordt en snel groeit en dan veel ruimte vraagt. Gebruikt u dik zaad (b.v. van zonnebloem) leg dan 2 zaden in een potje of 6 zaden in een aardbeien/druiven bakje. Het is een kwestie van uitproberen hoe dik u zaait. In het begin maakt iedereen fouten en kan men er van leren. Ook hier op de kwekerij gaat nog steeds wel eens wat mis!
Het fijne zaad dekt u nu af met een dun laagje vermiculiet en daar overheen een stukje plastic wat u over het zaaibakje legt waarbij het plastic de aarde/vermiculiet niet raakt (gebruik eventueel een elastiekje om het plastic om het potje te spannen). Dikkere zaden dekt u af met wat aarde van ongeveer 1 cm dik. Hierbij is geen plastic nodig. Wel zou u, als er een deksel met luchtgaten bij het aardbeien-bakje zit, het deksel kunnen sluiten. Zet het zaaibakje op een warme plaats in huis, in een kas of warme ruimte. Als u ná enige dagen ziet dat de zaden kiemen (uitlopen), haalt u het plastic weg. Staat het zaaigoed boven een verwarming geef dan wat meer water.
In huis of op een té warme plek willen de jonge plantjes nog wel eens té hard groeien. De plantjes krijgen dan lange stengels met hier en daar een blaadje. Dit kunt u voorkomen door, als het plantje de eerste blaadjes laat zien, het plantje op een koelere plaats te zetten.

Zaait u direct in de volle grond, maak dan een geultje, maak het geultje nat en zaai het zaad dun uit. Zet dan bij de zaaiplek een naamsteker. Dek het zaad lichtjes af. Zaai dikkere zaden wat dieper.
Leg eventueel een stukje gaas over het zaaigoed. Dit om het graven van katten of vogels tegen te gaan.

Verspenen:
Zodra de zaailingen zo groot zijn dat u ze met duim en wijsvinger net onder de eerste blaadjes kunt vastpakken (of zoals wij het doen; zodra er worteltjes onder uit het potje komen), kunt u verspenen. D.w.z. dat u ieder plantje apart (dit doet u bij planten waarvan u weet dat ze groot worden) in een grotere pot zet. Kleiner blijvende planten kunt u met een aantal zaalingen tegelijk in een pot zetten. Pak hiervoor een verspeenhulpje. Steek deze voorzichtig in de aarde een stukje van het plantje af, pak het plantje voorzichtig vast. Duw met het verspeenhulpje het plantje omhoog. De aarde zal van de worteltjes vallen. Poot het plantje direct weer in een grotere pot met potgrond en geef water. De plantjes in de volle grond kunt u eventueel uitdunnen als blijkt dat ze te dicht op elkaar staan.

Afharden:
Zodra er meerdere blaadjes aan de plantjes komen, en het weer het toe laat, kunt u de plantjes afharden. D.w.z. dat u de bakjes met plantjes overdag buiten zet (meestal kan dit vanaf mei) en aan het eind van de dag weer naar binnen haalt.

Uitpoten:
Als de plantjes te groot worden in de potjes en er is geen kans meer op vorst, kunt u de plantjes in de tuin poten of in grotere potten op het terras of balkon zetten. In het begin hebben deze plantjes in de tuin nog wat extra water nodig. Zet u ze in een pot, zet er dan een schaal onder zodat het overtollige water niet weg stroomt.

Zaden verzamelen:
Als er bloei komt in de door u gezaaide planten, heeft u grote kans dat er zich zaden gaan vormen. Meestal haalt men de uitgebloeide bloemen weg om een nieuwe bloei te stimuleren. Laat u echter een paar uitgebloeide bloemen zitten, zal de plant u belonen met zaden. Laat deze goed afrijpen. Ze worden dan bruin en als u ze aanraakt vallen ze meestal van de plant. Laat ze binnen nog verder drogen. Doe ze dan in een papieren zakje en schrijf de naam van de plant en het jaartal dat u ze geoogst heeft erbij. De cyclus is nu rond! Volgend voorjaar kunt u dan uw eigen zaden zaaien!