Thee

Thee

Beste bezoekers van deze site,
Per 2020 zijn wij gestopt met de kwekerij.

Wegens blijvende klachten na een zware hersenschudding kan ik de kwekerij niet meer zo doen zoals ik zou willen.
Kwekerij ‘Lekker Groen’ heeft onze collectie overgenomen.

Wouter van der Woning van Lekker Groen: “Op zaterdag 9 mei gaat ‘Eetbare plantenkwekerij Lekker Groen’ open en bent u welkom om langs te komen. Wij zijn gevestigd aan het Baggelveld 3 te Terheijl (Nietap). De openingstijden zijn vrijdag van 13 tot 17 uur en zaterdag van 9 tot 17 uur. Op www.lekkergroen.nu wordt ook hard gewerkt aan een webwinkel. Bestellingen via de webwinkel kunnen dan worden opgehaald. Mocht ophalen geen optie zijn dan zoeken we samen naar een geschikte oplossing. Voor vragen kunt u mailen naar kwekerij@lekkergroen.nu”

Deze pagina zal voorlopig nog in de lucht blijven.

Op deze website wordt het woord ‘thee’ daar gebruikt waar we het eigenlijk hebben over ’tisane’. Thee wordt bereidt uit bladeren van de theestruik. Een tisane o.a. uit blad, wortels en bloemen van kruiden. Het woord ‘thee’ is in Nederland een woord wat voor beide wordt gebruikt.
Tegenwoordig word er erg veel muntthee gedronken. In de horeca is het hiervoor gebruik om een aantal takken munt in heet water in een glas te serveren. Vaak word er ook honing bij gegeven. Hier krijgen wij veel vragen over. Vooral over of wij het ook zo drinken.

De meeste theesoorten zetten wij op de kwekerij van verse kruiden. Voor ons is dat makkelijk…zo’n groot aanbod hebben wij op de kwekerij! Vooral de muntsoorten natuurlijk, maar ook allerlei andere soorten verdwijnen in de theepot! Dit jaar gaan wij een droogkast bouwen waarin wij allerlei soorten gaan drogen voor de winterperiode. Geen super-de-luxe kast maar een droogkast van oude ramen zonder gebruik te maken van elektriciteit. De zon moet het doen! Zodra deze klaar is zal ik een foto toevoegen en mijn ervaringen delen.

Ga bij het zetten van thee er van uit dat je voor verse thee twee keer zoveel nodig hebt dan van gedroogde thee. Bij gedroogde thee is al het vocht uit het kruid en de smaak derhalve veel meer geconcentreerd.
Gebruik gekookt water wat net een minuutje van de kook af is. Doe dan de kruiden in de theepot of glas en laat het zo’n 3 minuten trekken. Wil je een wat sterkere thee, laat het dan langer staan. Je zou een thee-ei kunnen gebruiken zodat je de kruiden er uit kunt te halen. Bij ons is de theepot zo leeg en doen wij de kruiden dan ook los in de pot.
Bij de thee-combinatie’s die wij gaan geven, gaan we van onze eigen smaak uit. We gaan niet precies aangeven hoeveel je van ieder kruid moet gebruiken. Smaak is iets erg persoonlijks. Ga lekker experimenteren!

Thee van Kleine Meeden:
Ons basisrecept voor thee gezet van verse kruiden:
Kook één tot twéé liter water
Neem één tak van de gewenste soort (dan zijn ongeveer 8 tot 10 blaadjes)
Voeg daar eventueel een tweede soort aan toe. Gebruik dan van beide soorten een kleiner takje.

Nou zie ik je de wenkbrauwen fronzen…is er maar zo weinig nodig?
In de horeca krijg je een aantal takken in een groot glas. Deze takken komen waarschijnlijk uit een kas. De planten konden daar lekker snel groeien. Maar…mijn ervaring is, dat deze planten veel minder smaak ontwikkelen dan de planten die in de volle grond, lekker buiten zijn gekweekt. Neem de proef eens op de som. Je zult verbaasd zijn wat het smaakverschil zal zijn!
Het toevoegen van suiker of honing doen wij al heel lang niet meer. Voor ons doet het af aan de smaak. Wil je eventueel toch een ‘zoetje’? Dan raden wij andere optie’s aan.

Binnenkort volgen nog meer door ons aanbevolen thee combinatie’s.
De beschreven kruiden verbouwen wij in onze kwekerij.