Recepten

Kruidenazijn

Foto volgt

Gebruikte kruidensoorten:
De soorten kunnen naar wens apart of in combinatie’s worden gebruikt.
– basilicum
– bonenkruid
– citroenmelisse
– dille
– Franse Dragon
– kervel
– majoraan
– munt
– rozemarijn
– tijm
Verder heeft u nodig:
– teentje knoflook
– een fles van 500 cl witte wijnazijn of ciderazijn

Info:
Bovenstaande soorten zijn onze favorieten om te gebruiken in de azijn. Volg uw neus en uw smaakpapillen bij de keus van de soorten.

Recept:
Doe het gewenste en geknipte kruid in een vijzel. Wrijf het fijn. Verwarm de helft van de azijn. Niet koken! Giet het deel voor deel over de kruiden en blijf wrijven. De geur komt dan goed los. Laat het geheel afkoelen. Schenk het samen met de rest van de azijn in een schone glazen pot, voeg het teentje knoflook (in zijn geheel) toe en dek de pot af. Zet de fles twee weken op een vensterbank op een zonnige plek. Schudt de pot iedere dag voorzichtig. Zeef dan de plantresten uit de azijn. Schenk de azijn in een mooie afsluitbare fles. Een mooi takje van bijvoorbeeld tijm of rozemarijn in de fles maakt het geheel af.
Lekker in salades en sauzen.

Probeer dit ook eens met kruidenbloemen. Bijvoorbeeld met de bloemen van bieslook, knoflook-bieslook, lavendel, Oost-Indische kers, rozemarijn en tijm. Gebruik hiervoor witte wijnazijn.