Recepten

Kruidenazijn

Vele soorten kruiden kan men gebruiken om een azijn een lekker aroma en geur te geven.
Neem hiervoor een fles van 500 cl witte wijnazijn of ciderazijn.

Gebruik kruiden zoals: basilicum, bonenkruid, citroenmelisse, dille, dragon, kervel, majoraan, munt, rozemarijn of tym. Of kies een eigen kruid of combinatie. Vul naar wens aan met een teentje knoflook.

Doe het gewenste en geknipte kruid in een vijzel. Wrijf het fijn. Verwarm de helft van de azijn. Niet koken! Giet het deel voor deel over de kruiden en blijf wrijven. De geur komt dan goed los. Laat het geheel afkoelen. Schenk het samen met de rest van de azijn in een schone glazen pot en dek die af. Zet de fles twee weken op een vensterbank op een zonnige plek. Schudt de pot iedere dag voorzichtig. Zeef dan de plantresten uit de azijn. Schenk de azijn in een mooie afsluitbare fles. Een mooi takje van b.v. tym of rozemarijn in de fles maakt het geheel af.

Lekker in salades en sauzen.

Probeer dit ook eens met kruidenbloemen. Bijvoorbeeld met de bloemen van bieslook, knoflookbieslook, lavendel, Oost-Indische kers, rozemarijn en tym. Gebruik ook hiervoor witte wijnazijn.