Agenda

Agenda kruidenkwekerij ‘Kleine Meeden’ 2017

Vanaf 28 april t/m 30 september zijn wij iedere vrijdag en zaterdag open
van 11 tot 17 uur. Wij verkopen alléén ter plaatse of op markten.
Wij versturen geen planten.

Markten, Open Dagen en meer…

Zaterdag 30 september 2017
Laatste dag open van dit seizoen! De opbrengst van deze Goede Doelen Dag gaat naar de Sinterklaas commissie voor de kinderen van Den Horn.

De koffie wordt deze dag gezet door Michiel Zwijnenburg op een speciale herenfiets en geserveerd in grootmoeder’s servies. Geen hippe espressomachine maar ouderwets bonen malen met de hand, opschenken in een koffiefilter of gezellig pruttelen met de Italiaanse Bialetti.

Ook word er wol gesponnen op een spinnewiel. Selina laat u zien hoe dat moet en u mag het zelf ook uitproberen!

Kom gezellig langs op deze mooie herfstdag. U bent van harte welkom!

23 april 2017
Deze zondag vindt u ons op de Plantjesmarkt van de Hortus in Haren van 10 tot 17 uur.

13 mei 2017
Huisvlijt-dag
Allerlei creaties, hebbedingen, nuttige dingen en ‘voor de mooi’!
Op 13 mei, de zaterdag vóór Moederdag, organiseren wij in onze Kruidenkwekerij Kleine Meeden een gezellige markt. Van 11 tot 17 uur zijn er een aantal standhouders die hun Huisvlijt laten zien. Ook kunt u aanschuiven voor workshops, u kunt lekker aan de koffie of kruidenthee. En de kwekerij staat weer vol met allerlei mooie kruiden en groenteplanten. U bent van harte welkom!

De standhouders zijn:
Selina, Evertdien en Lucie.
Werken met schapenwol. Deze dames gaan zitten spinnen, breien en wol-prikken. U kunt de hele dag aanschuiven en met hun hulp tijdens een workshop een eigen creatie maken. Op verzoek maakt Selina wollen kleedjes, popjes gevuld met wol en gebreide sloffen.

Tina van Duinen
Uit ‘Tina’s Tuin’ zijn er deze dag planten van:
Tomaten, paprika’s, pompoenen, courgettes, inca-bes, aubergine, aardbei en komkommers. Deze collega kweekster uit Noordhorn kan u van alles vertellen over de verzorging van de planten en over het bereiden en verwerken van de oogst. Al een aantal jaren kweekt zij ook voor onze kwekerij. Bij de brug tussen Zuidhorn en Noordhorn heeft zij al jaren een kar buiten staan in de lente met de planten en later in het jaar met allerlei pompoenen en ander lekkers.

Lisa Buist
Het Kleermakertje presenteert deze dag riemtasjes voor snoeischaren en een portemonneetje. Voor Elly van Kleine Meeden heeft Lisa deze al gemaakt (zie foto). Tijdens de markt heeft Lisa haar naaimachine mee. Heeft u kleding waar een kleine reparatie aan moet gebeuren, maakt Lisa die ter plaatse.
Zij neemt ook een extra naaimachine mee. Met haar hulp kunt u wat oefenen tijdens een persoonlijke workshop. Lisa geeft in haar eigen atelier naailessen. Op haar facebook pagina vindt u werk van haar.
https://www.facebook.com/hetkleermakertje/

Sofie Raateland
Glaskunst
Sofie neemt deze dag tuinpanelen, vrij werk en sieraden mee. Zij vertelt u graag over haar manier van werken. Sofie geeft workshops in haar eigen atelier. Zij heeft vorig jaar op onze kwekerij een zeer succesvolle expositie gehad.
Sofie: “Opgeleid tot muziekdocent begon ik met lesgeven in het basisonderwijs en gaf ik AMV – les op een muziekschool. Sinds 1990 geef ik zangles, in mijn eigen praktijk en op de muziekschool te Veendam. In 2003 begon ik met de deeltijdopleiding aan de Academie Minerva te Groningen en ben ik in 2008 afgestudeerd als autonoom beeldend kunstenaar. Tijdens de studie ontdekte ik dat ik ambachtelijk ben ingesteld, met een fotografie project studeerde ik af. Sinds ongeveer 10 jaar ben ik bezig met Glas in Lood ramen maken en glasfusen. Ik vind glas een zeer inspirerend materiaal, de levendige kleuren spreken me erg aan. Het werkproces is ambachtelijk maar ook creatief en bij glas fusen is het ook het stookproces wat bijdraagt aan het uiteindelijke werk”.
www.glaskunst.sofieraateland.nl

Op bovenstaande foto ziet u een tuinpaneel die Sofie maakte voor een tentoonstelling in onze kwekerij in 2016.

Susan Hooiveld-Volkers
Het Kruidenstalletje
Op onze Huisvlijt-dag laat Susan u proeven van haar producten en legt u uit hoe het mozaïeken in zijn werk gaat. Om 14 uur en 16 uur geeft zij een workshop kruidenboter maken.
Muntsiroop, kruidenboter, kruidenoliën, mozaïek-potten, mozaïek-dienbladen.
Susan: “Aan de Hoofdweg 56 in Scharmer staat een lief stalletje op het pad met allerlei soorten muntplanten, mozaïek-potten en mozaïek-dienbladen te koop”.
www.facebook.com/hetkruidenstalletje

Frank Broersma
Imker
Frank vertelt onze bezoekers 13 mei over iets wat van mondiaal belang is:
“Als de bijen uitsterven, zal de mensheid volgen. Volgens ingewijden zou Einstein zoiets gezegd hebben, maar of het ook klopt is een tweede. Zo’n uitspraak geeft wel aan dat onze maatschappij de bijensterfte serieus moet nemen. Niet alleen van de honingbij, maar ook de achteruitgang van de wilde bijen (in Nederland ongeveer 350 soorten) vraagt om maatregelen. De betekenis van deze insecten met hun producten (honing, propolis, was) voor ons wordt toegelicht”.

Op de bovenstaande foto ziet u Frank bij zijn bijenstal.

Op het grasveld van Kleine Meeden is in het vroege voorjaar een stuk gras weg gefreesd en hebben wij er zaden voor bloemen gezaaid waar bijen dol op zijn. Ook staat er een bijenhotel bij gemaakt door Ruud Munning en mede door zijn zoontje Olav van 2 jaar gevuld.
Op de kwekerij zelf staat al jaren een wat grotere bijenhotel (zie foto hier onder). Deze is door Rien en Elly van Kleine Meeden met kinderen van Den Horn neer gezet in het kader van een kunstproject.

Nieke Munning-Hummel
Biologisch vloeibaar wasmiddel
Nieke Munning is voedingsdeskundige en woont met haar man en zoon in Haren waar ze haar eigen praktijk voor voedingsadvies en voetreflexologie heeft. Nieke en haar man proberen steeds meer zelfvoorzienend te leven. Zo hebben ze een ruime moestuin, een speksteenkachel, recyclen ze zoveel mogelijk en maken alles dat kan het liefst zelf. Nieke maakt ook haar eigen shampoos, make up remover, schoonmaakmiddel en sinds kort ook wasmiddel. Dit word gemaakt op basis van biologische Marseille zeep. Het wasmiddel is makkelijk in gebruik en ruikt heerlijk.

Nely Oldenhuis
Brocante ‘Bienvenue’
Niet op de kwekerij maar een paar deuren verder, op Westerdijk 14 (Enumatil), vindt u de brocante van Nely Oldenhuis. Mooie, voornamelijk Franse spullen uit Grootmoederstijd. De brocante is deze dag geopend. Zeer de moeite waard om even te gaan kijken!

Elly Hummel
Kleine Meeden
Kruiden, groenten en eetbare bloemen
Tijdens deze dag geeft eigenaar Elly Hummel u uitleg over de verzorging en het gebruik van de kruiden. Inmiddels worden er 150 soorten op de kwekerij gekweekt, waarvan 60 soorten munt! De kwekerij is vooral vanwege de muntsoorten een druk bezochte plek die al in menig tijdschrift heeft gestaan zoals de Margriet, Home and Garden en Buitenleven.
Tijdens een korte workshop schenkt Elly samen met u muntthee van haar favoriete en bijzondere soorten en vertelt zij u over haar passie. Deze kosteloze workshops beginnen om 11 uur, om 13 uur en om 15 uur. Maximaal 6 personen per workshop. Ook buiten deze dag om biedt Elly deze workshop aan.

25 mei 2017
Op Hemelvaartsdag staan wij traditiegetrouw op de altijd druk bezochte plantjesmarkt bij het informatiecentrum van familiepark Nienoord in Leek van 10 tot 17 uur.

dsc02667
Bieslookbloem

26/27 mei 2017
(De eerder aangekondigde zondag komt door de drukte te vervallen)
Groe(n)tjesdagen.
Deze dagen hebben wij allerlei groenteplantjes voor u.
Beide dagen open van 11 tot 17 uur.

dsc02690
Groenteplantjes

17/18 juni 2017
Open tuinen weekend van de landelijke Groei & Bloeidagen.
Wij zijn deze zaterdag en zondag open van 10 tot 17 uur. Dit weekend is er een kleine expositie van keramiste Annet Tonk uit Aduard.


Vogel van Annet Tonk (Eigendom Kleine Meeden)

19/20 augustus
Open tuinen weekend van de Groninger afdeling van Groei & Bloei.
Wij zijn deze zaterdag en zondag open van 10 tot 17 uur. Dit weekend is er een kleine expositie van keramiste Annet Tonk uit Aduard. Beide dagen is zij aanwezig.

Zaterdag 9 september is de kwekerij gesloten!!!
Op deze dag zijn wij te gast bij:
Vruchtbomenkwekerij ‘De Baggelhof’, Baggelveld 2, 9312 VE Terheyl. www.baggelhof.nl
Deze kwekerij organiseert, net als een aantal jaren geleden, een markt op hun prachtige terrein. Lekker even dwalen over het landgoed tussen alle fruitbomen…een aanrader!
DE KWEKERIJ IS DEZE DAG GESLOTEN!

Zaterdag 30 september
Laatste dag open van dit seizoen! De opbrengst van deze Goede Doelen Dag gaat naar de Sinterklaas commissie voor de kinderen van Den Horn.

De koffie wordt deze dag gezet door Michiel Zwijnenburg op een speciale herenfiets en geserveerd in grootmoeder’s servies. Geen hippe espressomachine maar ouderwets bonen malen met de hand, opschenken in een koffiefilter of gezellig pruttelen met de Italiaanse Bialetti.

Ook word er wol gesponnen op een spinnewiel. Selina laat u zien hoe dat moet en u mag het zelf ook uitproberen!

Vrijdag 27 april 2018
Opening nieuw tuinseizoen.